خیر

(دمبل (گیاه)
دمبل  (خیر )گیاهی است از تیره ریشه‌داران رده قارچ‌ها که در تداول عامه به قارچ‌های خوراکی و قارچ‌های چتری و کلاهکداری اطلاق می‌شود، که پس از بارش باران می‌روید.

 

 
خير

دمبل را در عربی فطر، الکمأ یا الفقع می‌گویند.

  

خیر


مردمان جنوب ایران بویژه در کوخردهرمزگان (خیر) را جمع می‌کنند و پس از شستن و تمیز کردن می‌پزند و با برنج یا نان می‌خورند و یا آن را کباب می‌کنند. خیر (دمبل) خوراکی خوشمزه و مقوی است. در فصل زمستان و بهار و پس از بارش باران موسمی در پشته‌ها (پشتخه‌های) کوخرد بویژه در پشتخه‌های مدی آباد، او شیرینو، و پشتخه جابر و پشتخه ترارو، پشتخه باغ زرد و دشت پاراو و کوه زیر بهترین نوع (خیر) درست می‌شود. خیر خوراکی خوشمزه و مقوی است.

 
خير

خير
 

منابع

  • محمدیان، کوخردی، محمد ، “ «به یاد کوخرد» “، ج۲. چاپ اول، دبی: سال انتشار ۲۰۰۳ میلادی.
  • دکتر:جبرائیل، جبور، سلیمان، البدو والبادیه دار العلم للملایین: بیرت، چاب اول، انتشار سال ۱۹۸۸ میلادی. (به عربی).